STRUKTURALIZM VA FUNKSIONALIZM: PSIXALOGIYA FANLARINING RIVOJLANISH BOSQICHLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu tezisda psixologiya fanining mustaqil ilmiy soha sifatida shakllanish jarayonida muhim o‘rin tutgan strukturalizm va funksionalizm yo‘nalishlari tahlil qilinadi. Strukturalizm ongning tuzilishini introspeksiya metodi asosida o‘rganishga yo‘naltirilgan bo‘lsa, funksionalizm psixik jarayonlarning insonning muhitga moslashuvidagi vazifalarini ochib beradi. Mazkur yo‘nalishlarning asoschilari, metodologik xususiyatlari, afzallik va cheklanishlari yoritilib, ularning psixologiya fanining keyingi rivojiga ta’siri asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari zamonaviy psixologiya nazariy va amaliy yo‘nalishlarini tushunishda muhim ahamiyat kasb etadi.