ANIQ INTEGRALNING GEOMETRIK MA’NOSI VA UNING QO‘LLANILISHI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada aniq integral tushunchasining geometrik ma’nosi va uning nazariy hamda amaliy qo‘llanilish jihatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Aniq integralning egri chiziq ostidagi yuzani aniqlash vositasi sifatidagi mohiyati, shuningdek, geometrik figuralar yuzalari va hajmlarini hisoblashdagi ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot jarayonida aniq integralning grafik talqini orqali matematik tushunchalarni osonroq anglash imkoniyatlari ko‘rsatib beriladi. Maqolada integralning geometrik ma’nosini o‘rganish o‘quvchilarning fazoviy va mantiqiy tafakkurini rivojlantirishda muhim omil ekanligi asoslab beriladi. Shuningdek, aniq integralning fizika, mexanika va iqtisodiyot kabi fanlardagi amaliy qo‘llanishlari misollar orqali tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari aniq integral tushunchasini geometrik yondashuv asosida o‘qitish matematika ta’limining samaradorligini oshirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi.