BOSHLANG‘ICH TA’LIM ONA TILI DARSLARIDA O‘QUVCHILARDA BOSQICHMA-BOSQICH KREATIVLIKNI RIVOJLANTIRISH MODELI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Maqolada boshlang‘ich ta’limda ona tili darslari jarayonida kreativlikni bosqichma-bosqich rivojlantirishga asoslangan zamonaviy model yoritiladi. Ushbu model o‘quvchilarning yosh xususiyatlari, psixologik ehtiyojlari va tilni egallash jarayoniga mos holda ishlab chiqilgan bo‘lib, o‘quvchilarni erkin fikrlash, mustaqil xulosa chiqarish, tahliliy yondashish, yangi g‘oya yaratish va matn tuzish kompetensiyalarini shakllantirishga qaratilgan. Tadqiqot jarayonida kreativlikni rivojlantirishning uch asosiy tarkibiy qismi – til hodisalarini idrok etish, ijodiy tahlil qilish va mustaqil matn yaratish bosqichlari batafsil yoritiladi. Maqola natijalari ushbu model ona tili darslarining samaradorligini oshirish va o‘quvchilarning lingvistik kompetensiyasini rivojlantirishda muhim omil bo‘lishini ko‘rsatadi.