RAK KASALLIGIGA QARSHI IMMUNOTERAPIYA: ZAMONAVIY YUTUQLAR ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tezisda onkologiyada inqilobiy o‘zgarishlarni amalga oshirgan rak immunoterapiyasining zamonaviy yo‘nalishlari va yutuqlari tahli qilinadi. Immunoterapiya – bu bemorning o‘z immunitet tizimini faollashtirish yoki kuchaytirish orqali saraton hujayralarini tanib olish va yo‘q qilish qobiliyatini tiklovchi davolash usulidir. Tezisda ushbu usullarning kimyoterapiya va radiologik davoga nisbatan afzalliklari (uzoq muddatli javob, yon ta'sirlarning nisbatan kamligi), shuningdek, hozirgi cheklovlari (yuqori narx, hamma bemorlarda samara bermaslik, og‘ir autoimmun yon ta'sirlar) ko‘rib chiqiladi. Xulosa qilib, immunoterapiya saraton davolashda yangi davrni ochgan bo‘lsa-da, uning samaradorligini oshirish va yon ta'sirlarni kamaytirish uchun kombinatsiyalashgan yondashuvlar (kimyoterapiya, nishonli terapiya bilan birga) va yangi nishonlarni izlash bo‘yicha tadqiqotlar davom etmoqda.