ASOSIY VOSITALARNI JORIY TAʼMIRLASH XARAJATLARI HISOBINI TAKOMILLASHTIRISH. ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada korxonalarda asosiy vositalarni joriy taʼmirlash xarajatlari hisobi tizimini takomillashtirish masalalari yoritilgan. Mavzuning dolzarbligi ishlab chiqarish jarayonlarining uzluksizligi, asosiy vositalarning xizmat muddati va samaradorligini oshirish bilan izohlanadi. Amaliy faoliyatda joriy taʼmirlash xarajatlarini to‘g‘ri tasniflash, hujjatlashtirish va ularni xarajatlar tarkibida aks ettirish ko‘plab korxonalarda muammoli hisoblanadi. Maqolada ilg‘or xorijiy tajribalar, normativ-huquqiy manbalar hamda iqtisodiy adabiyotlar asosida joriy taʼmirlash xarajatlari hisobining amaldagi holati tahlil qilinadi. Shuningdek, korxonalarda xarajatlarni to‘g‘ri rejalashtirish, hisobga olish va tahlil qilishni takomillashtirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari asosiy vositalarning texnik holatini yaxshilash, moliyaviy natijalarni aniq shakllantirish hamda korxonaning iqtisodiy barqarorligini oshirishga xizmat qiladi.