AZOT, OLTINGUGURT VA FOSFOR SAQLAGAN OLIGOMERLARNING SINTEZI JARAYONLARINI TAKOMILLASHTIRISH VA ULARNING MOLEKULYAR TUZILISHINI IR VA YADRO MAGNIT REZONANS (YMR) SPEKTROSKOPIYASI YORDAMIDA O‘RGANISH ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur tezisda azot, oltingugurt va fosfor saqlagan oligomerlarning sintezi jarayonlarini takomillashtirish, ularning molekulyar tuzilishini aniqlash hamda fizik- kimyoviy xossalarini spektral usullar orqali tadqiq etish masalalari ilmiy tahlil qilinadi. Oligomerlar polimer kimyosida muhim o‘rin tutib, yuqori reaktivlikka ega bo‘lgan funksional guruhlarni saqlashlari sababli turli sohalarda – farmatsevtika, qishloq xo‘jaligi, materialshunoslik va katalizda keng qo‘llanishi mumkin. IR va Yadro Magnit Rezonans (YMR) spektroskopiyasi yordamida sintez qilingan moddalar tarkibidagi kimyoviy bog‘lanishlar, funktsional guruhlarning joylashuvi va molekulyar strukturaning o‘ziga xos xususiyatlari aniqlanadi. Tadqiqot natijalari azot, oltingugurt va fosfor saqlagan oligomerlarni yangi materiallar sintezida qo‘llash imkoniyatlarini kengaytirishi hamda ularning amaliy ahamiyatini ko‘rsatishi bilan ilmiy va amaliy jihatdan dolzarbdir.