YARIM DAG‘AL QORAKO‘L JUNINI FIZIK-KIMYOVIY USULLAR BILAN YUMSHATISH VA UNI IPGA AYLANTIRISH TEXNOLOGIYASINING TAKOMILLASHUVI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonning tabiiy-iqlimiy sharoitlarida qorako‘l zotiga mansub qo‘y junini yumshatish bo‘yicha innovatsion texnologiya asosida olib borilgan ishlov berish jarayonlari yoritilgan. Tajriba sinovlari natijasida jun tarkibidagi keratin molekulalari yumshatuvchi fizik-kimyoviy muhitda qayta tashkil topdi. Natijada tola strukturasi silliqlashib, elastiklik darajasi oshdi hamda yuzasida mayinlik kuzatildi. Jarayonga moslashtirilgan uskuna modifikatsiya qilinib, texnologik jarayonlarda energiya samaradorligi va barqarorlik ta’minlandi. Taklif etilgan metod eksportga yo‘naltirilgan tayyor mahsulot sifatini oshirish imkonini beradi.