SAKSOVUL BUKRI CHIGIRTKASINING BIOKIMYOVIY TARKIBI VA EKOLOGIK ROLI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Saksovul bukri chigirtkasi (Haloxylon bukri) O‘zbekistonning cho‘l va yarim cho‘l hududlarida uchraydigan, ekotizim barqarorligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan hasharot turidir. U asosan saksovul o‘simliklari bilan oziqlanadi va qishloq xo‘jaligi ekinlariga zarar yetkazmaydi. So‘nggi yillarda bu turning ekologik roli, ozuqaviy tarkibi va iqtisodiy ahamiyatini o‘rganishga bo‘lgan qiziqish ortib bormoqda. Tadqiqotlar chigirtkalarning yuqori oqsil va foydali yog‘ kislotalariga boy ekanligini, shuningdek, ular hayvonlar uchun muhim oziq manbai bo‘lishini ko‘rsatmoqda.