QASHQADARYO VILOYATI SHAROITIDA KARTOSHKANI SAQLASH VA QAYTA ISHLASHNING AHAMIYATI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada Qashqadaryo viloyati sharoitida kartoshkani saqlash va qayta ishlash jarayonlarining ahamiyati tahlil qilingan. Hududning agroiqlimiy sharoiti kartoshka yetishtirish uchun qulay bo‘lsa-da, hosilni sifatli saqlash va sanoat usulida qayta ishlash masalalari dolzarb hisoblanadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, zamonaviy saqlash texnologiyalari qo‘llanganda hosilning 85–90% gacha bo‘lgan qismi sifatini saqlab qoladi. Qayta ishlash korxonalarida kraxmal, chips, yarim tayyor mahsulotlar ishlab chiqarish esa nafaqat oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlaydi, balki iqtisodiy samaradorlikni ham oshiradi.