“Маҳасин ал-шариа” асарида келтирилган фиқҳий қоидалар таҳлили ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Манбаларда фиқҳий қоидалар фиқҳ илмининг руҳи, дейилган[1]. Қаффол Шошийнинг “Маҳосин ал-шариа”[2] асарини тадқиқ қилиш жараёнида, фиқҳий қоидаларнинг манбада тарқоқ ҳолда мавжуд эканлигини гувоҳи бўлдик. Қуйида мазкур фиқҳий қоидаларнинг баъзиларини кўриб чиқишга ва уларни лавзий жиҳатдан икки манба, яъни маҳосин асарининг Оксфорд қўлёзмаси[3] ва асарнинг Али Самак тамонидан 2007 йилда таҳқиқ кўринишида нашри[4] асосида қиёсий таҳлил қилишга ҳаракат қилдик. Тадқиқотимиз давомида Оксфорд қўлёзмаси асосий манба сифатида танлаб олинди.