QULLARNING DEHQONCHILIK, HUNARMANDCHILIK VA QURULISHDA ISHLATIRLISHI. ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada qullarning dehqonchilik, hunarmandchilik va qurilish sohalarida ishlatilishining tarixi, ijtimoiy va iqtisodiy ahamiyati tahlil qilinadi. Dehqonchilikda qullarning mehnati yerlarni ishlatishda, ekin ekishda va hosil yig‘ishda katta rol o‘ynaganligi, hunarmandchilikda esa ular turli kasb-hunarlarda qo‘llanilishi va mahsulot ishlab chiqarish jarayonlariga qo‘shgan hissasi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, qurilish sohasida qullarning qatnashishi va bu orqali infratuzilma rivojiga qo‘shgan ulushi yoritiladi. Maqola tarixiy manbalar asosida qullarning mehnat faoliyati va jamiyatdagi o‘rni haqida chuqur tushuncha beradi.