PUSHTI HUSUNBUZAR KASALLIGIDA HELICOBACTER PYLORI INFEKSIYASINING ROLI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
yuz terisining yog 'bezlari va soch follikulalarining surunkali, takrorlanuvchi kasalligi bo'lib, teri kapillyarlarining issiqlikka sezgirligi oshishi bilan birga keladigan terining allergik nevrozi. Kasallik barcha irqlarda uchraydi, lekin ko'pincha I va II turdagi teri fotosensitivligi bo'lgan irqlarlar (Irlandiya, Uels) odamlarida, kamroq tez-tez afrikaliklar va osiyoliklarda uchraydi. Uning aholi orasida tarqalishi 2 dan 10% gacha. Ayollar erkaklarnikiga qaraganda tez-tez, asosan 40 yoshdan 50 yoshgacha kasallanadi.