YURAKNING NOKORONAR KASALLIKLARI: KLINIK AHAMIYATI VA ILMIY ASOSLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Yurak kasalliklari dunyo bo‘ylab o‘lim va nogironlikning yetakchi sabablaridan biri hisoblanadi. Yurak kasalliklari orasida keng tarqalgan koronar arteriya kasalliklaridan tashqari, nokoronar yurak kasalliklari ham muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu guruhga yurak mushaklarining yallig‘lanishi (miokardit), yurakning infiltrativ kasalliklari (amiloidoz, sarkoidoz), yurak o‘smasi, valvulyar patologiyalar, gipertrifikatsion kardiomiopatiya va yurakning metabolik kasalliklari kiradi. Ushbu tezisda nokoronar yurak kasalliklarining tasnifi, diagnostikasi va klinik ahamiyati haqida batafsil ma’lumot beriladi.