NIKEL (II) FTALOSIYANIN PIGMENT SINTEZI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Metall ftalosiyaninlar odatda ftalonitrilning metall xloridlar bilan o'zaro ta'siri natijasida, 200 dan yuqori haroratlarda qizdirilganda olinadi.C, ularning erituvchilarida [1] yoki termoyadroviy reaktsiya usullaridan foydalanish. Biroq, bu usul makrosikl bilan xlorli aralashmalarga olib keladi va makrosikldagi xlorni o'tib bo'lmaydigan qiladi. Metall dikloridlarning (titan, zirkoniy, gafniy) sof ftalosiyaninlarini olish uchun reaksiya aralashmasiga 2-metilnaftalin qo'shilishi taklif qilindi, ular osonlikcha xlorlanadi va tsiklda xlor chiqaradi. Ushbu usul bilan qalay, mis va alyuminiyning ftalosiyaninlarini ham olish mumkin. Ftalosiyaninlarning oksoformlarini olish uchun ularni to'g'ridan-to'g'ri sintez qilishdan ko'ra, mos keladigan dikloridlarning gidrolizidan foydalanish samaraliroq [2].