INULINNI TIBBIYOTDAGI AHAMIYA ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Inulin - ichak mikrobiomasiga ijobiy ta'sir ko'rsatadigan eriydigan xun tolasi. Masalan, yog 'almashinuvi va qon shakarini tartibga solish, shuningdek, ich qotishi vadepressiyani yengillashtirishga yordam beradi deb ishoniladi.Inulin - bu prebiyotikaningbir turi. U oshqozonda hazm bo'lmaydi va so'rilmaydi. U ichakda qoladi va ba'zi foydalibakteriyalarning ko'payishiga yordam beradi. Inulin o’zi o’simliklarning nozik qismlaridanolinadigan modda hisoblanadi. Masalan, bug'doy, piyoz, banan, pirasa, artishok vaqushqo'nmas kabi turli xil mevalar, sabzavotlar va o'tlar tarkibidagi kraxmalli modda.