Jinsga bogʻliq tranzit ishemik xurujlar qayd etilgan bemor xususiyatlari ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Tranzitor ishemik xurujlar (TIX) miyaga qon taʼminotining keskin, lekin vaqtincha buzilishi boʻlib, bu holat nevrologik simptomlar bilan kechadi va ularning davomiyligi 24 soatdan oshmaydi. TIX keyingi insult xavfini koʻrsatadigan muhim prognoz belgisi hisoblanadi va turli xavf omillari hamda qoʻshimcha patologiyalar fonida yuzaga kelishi mumkin, bu esa tashxis qoʻyish va davolashni qiyinlashtiradi. Jahon statistikasi maʼlumotlariga koʻra, TIX boʻyicha yillik kasallanish 100,000 aholi uchun 50 dan 100 gacha boʻlib, bu raqam bemorning yoshiga qarab oshib boradi.Koʻpgina TIX (tranzitor ishemik hujum) bilan ogʻrigan bemorlarda serebrovaskulyar reaktivlikning buzilishi kuzatiladi. Bu boshqa mualliflarning maʼlumotlari bilan mos keladi, ular serebrovaskulyar patologiya holatida miyadagi qon tomirlarining zaxira imkoniyatlarining pasayishini koʻrsatadi. [3,4].