Maʼnaviy va moddiy hayot tushunchalarining bir -biri bilan uzviy bogʻliqligi. ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Ushbu maqolada maʼnaviy hayotning inson hayotida tutgan oʻrni va ahamiyati,moddiy hayitning maʼnaviy hayot bilan qanchalik bogʻliq ekanligi, maʼnaviy va moddiy hayitning uzviyligiga putur yetganda kelib chiqadigan salbiy holatlar haqida fikr yuritiladi. Shuningdek ushbu maqola orqali buyuk insonlarning bu boradagi qarashlari ham aks etadi.