ЎПКАНИНГ СУРУНКАЛ ОБСТРУКТИВ КАСАЛЛИГИ ПАТОГЕНЕЗИ ҲАҚИДА ЗАМОНАВИЙ ТУШУНЧАЛАР. ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Организмда ёд антигенининг узоқ вақт мавжудлиги билан сурункали яллиғланиш ривожланади. Сурункали яллиғланиш барча маълум хавф омилларига универсал реакция ва ЎСОКнинг барча функционал ва морфологик кўринишларининг асосий сабабидир: этиологик омиллар таъсирида нафас олиш тизимининг деярли барча ҳужайрали элементлари фаоллашади ва яллиғланиш реакциясида иштирок этади. Яллиғланиш жавобидаги зарар ва таъмирлаш жараёнларининг нисбати ЎСОКдаги морфологик ва функционал ўзгаришлар билан белгиланади. Яллиғланишнинг турли босқичларида юзага келадиган ҳужайралараро муносабатларнинг мураккаб иерархиясида нейтрофиллар энг катта аҳамиятга эга.