JADID MA’RIFATPARVARLARI FAOLIYATI ARXIV MANBALARIDA ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Oʻzbekiston Respublikasi Markaziy arxivi fondlarida Oʻrta Osiyo jadidchiligi tarixiga oid koʻplab materiallar mavjud. Jadidlarning 1917 yilgacha boʻlgan siyosiy faoliyatiga oid muhim hujjatlar saqlanadigan “Turkiston general-gubernatorligi idorasi” (F.I-1) jamgʻarmasi materiallari alohida qiziqish uygʻotadi. jadidchilik harakatining ijtimoiy asoslari, jadid boshliqlarining faoliyati, ularga oʻlka qirollik maʼmuriyatining munosabati. Bu fondda jadid davri nashrlari, muharrir va xodimlari, ular faoliyatidagi muammo va qiyinchiliklar haqida ham ma’lumotlar mavjud.