SPORT SOHADAGI ILMIY TA'LIM MAMAMLALARI VA YECHIM YOLLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Zamonaviy sport - bu sport rekordlarini ishlab chiqarish uchun maxsus tizimni o'z ichiga olgan kuchli sanoatdir. Unda sportchilar va murabbiylar, menejerlar, sport shifokorlari, psixologlar, tadqiqotchilar ishtirok etadi. Ommaviy axborot vositalari keng ko‘lamli raqobatni jamiyat hayotining asosiy voqealari darajasiga ko‘tarib, doimiy ravishda targ‘ib qilmoqda. Biroq, zamonaviy sportni bir maqsad, vazifa va rivojlanishning umumiy qonuniyatlariga ega bo'lgan yagona hodisa sifatida ko'rsatmaslik kerak. Zamonaviy sport turlari ko'p qirrali va xilma-xildir. Sport tizimiga ommaviy, bolalar va o‘smirlar, maktab, o‘quvchilar sporti kabi sport turlari kiradi, ular sog‘lomlashtirish va yosh avlodning sport madaniyatini shakllantirish muammolarini hal qiladi. Eng yuqori yutuqlar sporti (Olimpiya va professional sport turlari) yuqori sport natijalari va g'alabalariga erishishga qaratilgan. Bu navlar umumiy funktsiyalarga ega: o'yin-kulgi, siyosiy, iqtisodiy. Mukammallik sporti hayot tarzining o'ziga xos namunasini, muvaffaqiyat yo'lini namoyish etadi, yuqori sport texnikasi, raqibni mag'lub etish qobiliyatini namoyish etadi. Ko'pgina tomoshabinlar uchun bu model nafaqat sportda, balki hayotning boshqa sohalarida ham taqlid qilish uchun namuna bo'ladi. Biroq, elita sporti ko'plab qarama-qarshiliklarni keltirib chiqardi, ular zamonaviy sportning ijobiy rivojlanishiga imkon bermaydi, ko'pincha uni obro'sizlantiradi va odamlarda, ayniqsa ota-onalarda sportga salbiy munosabatni shakllantiradi. Jamoatchilik fikri tobora ko'proq zamonaviy sportni inson faoliyati uchun xavfli soha sifatida baholamoqda. Tadqiqot maqsadi: zamonaviy sportning qarama-qarshiliklarini sotsiologik tahlil qilish va ularni bartaraf etish yo'llarini taklif qilish.