EPIK RIVOYA VA HARAKTERLAR RUXIYATI SINTEZI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Umumdunyo badiiy adabiyoti hazinasiga o‘z xissasini qo‘shib kelayotgan o‘zbek adabiyotida tarixiy mavzudagi asarlar soni tobora ortmoqda. Keyingi davir o‘zbek nasri real voqelikni butun murakkabligi bilan qamrab olish va uni o‘z tarovatida, o‘z yo‘nalishi va ziddiyatlarida aks ettirishi bilan xarakterini o‘zgaryiradi. Eng muximi,unda epik voqeylik tasviri bilan xarakterlar ruxiyati tasviri sintezlashdi. Epik rivoyada ruxiyat tasvirining kuchayishi boshqacha qilib aytganda, voqelikning xarakterlar ruxiyatidagi taxliliy tasviri orqali aks ettirilishi xozirgi o‘zbek nasrida psixodogizmning tobora rivojlanib borayotganidan darak beradi. Takidlash joizki bu jarayonda epik, lirik va dramatic tasvir usullarining tabiiy, betakror uyg‘unlashib krlishi xarakterlar ruxiyatini yanada chuqurroq, yanada asosliroq va ishonchliroq ochib berishning usul va vositalari boyiganligi tufayli amalga oshdi.