FRАNSUZCHA VА О‘ZBEKCHA FRAZEOLOGIK BIRLIKLАRDА MILLIY XАRАKTERNING IFОDАLАNISHI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Fransuz tili qofiyadosh turg’un birikmalaridagi o’ziga xoslik haqida gapirar ekanmiz, fransuz xalqining xarakteri haqida so’z yuritmay ilojimiz yo’q. Bu jihat maqollarida ham ko’rinadi: Un Normand a son dit Et son dédit; maqolini o’zbek tiliga tarjima qilsak, Normandiyalik hech qachon so’zida turmaydi ya‘ni vadasini bajarmaydi, degan tarjima chiqadi. Ya‘ni qadimda Normandiyaliklar odatiga ko’ra vada yoki shartnoma faqat belgilangandan so’ng bir sutka ya‘ni yigirma to’rt soat amal qilgan. Bu odatdan fransuz tilida quyidagi kabi maqol va iboralar paydo bo’lgan. Masalan yana bir fransuzcha qofiyadosh frazeologik birlikni keltirish mumkin :