MILLIY DAROMADNI ANIQLASH MASALASINI GRETL VA IMM AMALIY DASTURLARI ORQALI ANIQLASHNING XUSUSIYATLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Milliy daromad (MD) mamlakat iqtisodiyotining umumiy holatini o‘lchashda va iqtisodiy rivojlanish darajasini baholashda muhim ko‘rsatkichdir. MDni aniq o‘lchash iqtisodiy siyosat va qarorlar qabul qilish jarayonida muhim ahamiyat kasb etadi. Bu jarayonni turli xil iqtisodiy dasturlar yordamida amalga oshirish mumkin, xususan GRETL (Gnu Regression, Econometrics and Time-series Library) va IMM (International Monetary Model) kabi dasturlar bu borada katta imkoniyatlar yaratadi. Ushbu matnda milliy daromadni aniqlash masalasini GRETL va IMM amaliy dasturlari orqali qanday amalga oshirish mumkinligi va ularning o‘ziga xos xususiyatlari haqida batafsil bayon qilinadi.