(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
• Umrlar bo‘ladiki, • Tirik odam o‘likdir, • Umrlar bo‘ladiki, • O‘lgan odam tirikdir Maqsud Shayxzoda haqida so‘z borar ekan, gapni ayni yuqorida keltirilgan misra bilan boshlashni hohladim. Albatta ushbu misra barchamizga tanish. Uning hayotini biz yuqoridagi misraning ikkinchi baytiga misol qila olishimiz mumkin: Umrlar bo‘ladiki, O‘lgan odam tirikdir. Maqsud Shayxzodaning ushbu misrasi orqali men shuni ayta olamanki, u hozir bizning davramizda yo‘q ammo biz hozirgacha uning hayoti va ijodiga qiziqib kelmoqdamiz. Jumladan u yozgan asarlar bilan tanishib, she’rlarini yod olmoqdamiz, u haqida turli xil maqolalar yozib kelmoqdamiz. Bundan ko‘rinadiki, Maqsud Shayxzoda bu dunyoda yo‘q lekin u yozgan asarlari va qilgan ishlari bizning xotiramizda ekan u hali ham tirik va biz bilan shunchaki uning tanasi biz bilan emas.