(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Insonlarning sog‘lom turmush tarzini yaratishda qovoqdosh o‘simliklarning o‘ziga xos o‘rni bo‘lib, u shifobaxshligi, vitaminlarga boyligi bilan qadimdan ma’lum. Patisson yetishtirish uchun sho‘r bosmagan ser hosil yerlar zarur. Bir yilda ikki marta ekiladi. Kulcha qovoq uchun mo‘ljallangan yerni kuzda yumshatib kuzgi shudgor qilinadi. Yerga ekishdan oldin ishlov berish ekish muddatiga qarab belgilanadi. Bahorgi ekish paytida u erta bahorgi baronalash, chizellash yoki baronalash bilan bir paytda ag‘darmasdan haydaladi. Patissonga qulay sharoit bo‘lsa jadal o‘sadi, 4-8 barg chiqarganda yon novdalar paydo bo‘ladi. Eng qulay harorat patisson uchun 25-30 gradus. Bunday haroratda nihol 4-6 kundan keyin o‘sib chiqadi. O‘simlikning normal o‘sishi uchun zarur harorat 25-27 gradus bo‘lishi kerak. Harorat 15 gradusdan past bo‘lganda rivojlanishi sekinlashadi, 8-10 gradusda kasallanadi, 3-4 gradusda esa 3-4 kundan keyin halok bo‘ladi.