(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Shamol — atmosferada havoning yer sirtiga nisbatan gorizontal harakati. Harakatning gorizontal tashkil etuvchisi Shamol sifatida tasavvur qilinadi. Baʼzan, gorizontal nisbatan ancha kuchsiz vertikal Shamol ham boʻladi. Kuchli vertikal Shamol Ayrim hollardagina, mas, konveksiya kuchli taraqqiy etgan bulutlarda yoki togʻlarda — havo togʻ yon bagri boʻylab pastga harakat qilgandagina vujudga keladi. Shamol Bosim gorizontal yoʻnalishda notekis tarqalgan paytda atmosferalagi traning har xil boʻlishi oqibatida paydo boʻladi. Shamol Tezligi va yoʻnalishi bilan ifodalanadi. Yer yuzasidagi Shamol Tezligi maxsus asboblar (anemometr), erkin atmosferada esa ucharshar (radiozond) yordamida aniklanadi.