(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Mahalliy floramizda bu o’simlik noan’anaviy qimmatli, dorivor, yem-xashak va oziq ovqat o’simligi hisoblanadi. Cynara scolymus L. ning yer ustki qismida protein, yog’, kletchatka, kul, qand, karotin, inulin hamda mis, rux, temir, marganes va boshqa elementlar yetarli miqdorda uchraydi. Sug’orilgan yerlarda sug’orilmaganga qaraganda o’simlikning xomashyosi tarkibida organik va mineral moddalar nisbatan ko’p bo’ladi.