(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston hududida harbiy ishning eng qadimgi davrlardan XX asr boshlarigacha bo‘lgan tarixiy taraqqiyot bosqichlari tahlil qilinadi. Harbiy ishning shakllanishi dastlabki qurol-yarog‘lar, mudofaa ehtiyoji, ovchilik qurollarining jangovar vositaga aylanishi, otliq qo‘shinlar, mudofaa inshootlari, qo‘shin tuzilishi va harbiy boshqaruv tizimi bilan bog‘liq holda yoritiladi. Maqolada paleolit, mezolit, neolit, bronza davri, qadimgi Baqtriya-Marg‘iyona madaniyati, Avesto davri tasavvurlari, massagetlar, saklar, so‘g‘diylar, Turk xoqonligi, Xorazmshohlar, Amir Temur davri, o‘zbek xonliklari va Rossiya imperiyasi mustamlakachiligi davridagi harbiy jarayonlar izchil tahlil qilinadi