(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarini milliy tarbiya ruhida mehr-oqibatli qilib tarbiyalashning mazmuni, ahamiyati va amaliy imkoniyatlari ilmiy adabiyotlar hamda me’yoriy-huquqiy hujjatlar asosida tahlil qilinadi. Zamonaviy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, milliy va umuminsoniy qadriyatlar uyg‘unligiga tayangan tarbiya jarayoni bolalarda empatiya, g‘amxo‘rlik, hurmat, hamkorlik va mas’uliyat kabi ijobiy ijtimoiy-axloqiy sifatlarni rivojlantiradi. Shu bilan birga, boshlang‘ich ta’lim davri o‘quvchi shaxsida mehr-oqibat, insonparvarlik va ijtimoiy munosabat madaniyatini shakllantirish uchun eng qulay bosqichlardan biri hisoblanadi. Maqolada milliy tarbiya, “Tarbiya” fani, oila–maktab–mahalla hamkorligi, ijtimoiy-emotsional ta’lim, empatiya va prosotsial xulq masalalari o‘zaro bog‘liqlikda yoritiladi. Xulosa sifatida, boshlang‘ich sinf o‘quvchilarini milliy tarbiya ruhida mehr-oqibatli qilib tarbiyalash oddiy axloqiy targ‘ibot emas, balki barkamol, ijtimoiy mas’ul va ma’naviy yetuk shaxsni shakllantirishning muhim pedagogik yo‘nalishi ekani asoslab beriladi.