(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada qurolli mojarolar sharoitida bolalik davrining buzilishi, bolalar huquqlarining poymol etilishi, majburiy ko‘chish, ta’limdan uzilish, psixologik travma, ochlik, tibbiy yordam yetishmovchiligi va oilaviy ajralishlarning ijtimoiy-gumanitar oqibatlari tahlil qilinadi. Urush hududlaridagi bolalar faqat jismoniy xavf ostida qolmaydi, balki ularning ruhiy rivojlanishi, xavfsizlik hissi, kelajakka ishonchi va shaxs sifatida shakllanish jarayoni ham izdan chiqadi. Maqolada xalqaro bolalar huquqi, insonparvarlik tamoyillari, UNICEF, BMT va UNHCR ma’lumotlari asosida urush sharoitida bolalarni himoya qilishning dolzarb vazifalari yoritiladi