(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada “Smart Ethno Village” konsepsiyasi asosida qishloq turizmini rivojlantirishning innovatsion modeli ishlab chiqiladi. Ushbu model qishloq hududlarining etnomadaniy merosi, tabiiy resurslari, mahalliy hunarmandchilik, gastronomiya, mehmon uylari, raqamli platformalar, “aqlli” boshqaruv va barqaror turizm tamoyillarini birlashtirishga qaratilgan. Tadqiqotda O‘zbekistonda turizmni rivojlantirishga oid me’yoriy-huquqiy asoslar, qishloq turizmi va agroturizmni rivojlantirish imkoniyatlari, xalqaro smart-destination va smart-village tajribalari tahlil qilinadi. Model tarkibida raqamli bronlash, QR-gid, mahalliy mahsulotlar elektron bozori, turistik oqim monitoringi, ekologik yuklama nazorati, mahalliy aholi daromadini oshirish va madaniy merosni saqlash mexanizmlari taklif etiladi.