(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada milliy mentalitet va ma’naviy tarbiyaning maktabgacha ta’lim jarayonidagi o‘rni hamda pedagogik vazifalari ilmiy-pedagogik manbalar, me’yoriy-huquqiy hujjatlar va zamonaviy ta’limiy yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, maktabgacha yosh davri bola shaxsining ma’naviy-axloqiy qiyofasi, ijtimoiy xulqi, milliy qadriyatlarga munosabati va madaniy identiteti shakllanishida muhim bosqich hisoblanadi. Aynan ushbu davrda bola oila, tarbiyachi, tengdoshlar, o‘yin, ertak, xalq og‘zaki ijodi, urf-odat va kundalik muloqot orqali milliy mentalitetga xos fazilatlarni o‘zlashtira boshlaydi. Maqolada maktabgacha ta’limda milliy mentalitetni shakllantirish, ma’naviy tarbiyani tashkil etish, oila va ta’lim tashkiloti hamkorligini kuchaytirish, bolalarda mehr-oqibat, hurmat, vatanparvarlik, odob, mas’uliyat va jamoaviylik kabi fazilatlarni rivojlantirishning pedagogik imkoniyatlari yoritiladi.