(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada temuriy malika Gavharshodbegimning Temuriylar saltanatidagi siyosiy o‘rni va Shohrux Mirzo hukmronligi davrida Hirotning madaniy hayotiga ko‘rsatgan ta’siri tarixiy-manbaviy asosda tahlil etiladi. Tadqiqotda malikaning nasabiy maqomi, Shohrux Mirzo bilan siyosiy hamkorligi, Bog‘i Safed qasri va Gavharshodbegim madrasasi kabi bunyodkorlik faoliyati hamda ilm-fan va san’at ahliga ko‘rsatgan homiylik jihatlari yoritiladi. Shuningdek, Gavharshodbegim haqidagi “hokimiyatparastlik” ruhidagi tasvirlar qiyosiy va tanqidiy yondashuv asosida qayta ko‘rib chiqilib, uning siyosiy faolligi sulola ichki barqarorligi va davlat manfaatlari bilan bog‘liq holda talqin qilinadi. Maqola xulosalarida Temuriylar davri tajribasi, xususan, Gavharshodbegim timsolida ayol shaxsining siyosiy, madaniy va ma’rifiy jarayonlardagi faol ishtiroki jamiyat taraqqiyoti uchun muhim omil ekani asoslab beriladi