(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada noorganik-mineral xomashyolar asosida antikorrozion qoplamalar olish texnologiyasining ilmiy-texnologik mazmuni, tarkibiy unsurlari, shakllanish omillari, qo‘llanish sohalari va rivojlantirish yo‘llari tahlil qilinadi. Metall konstruksiyalar, quvurlar, rezervuarlar, texnologik jihozlar va transport vositalarining xizmat muddati ko‘p jihatdan ularning korroziyaga chidamliligiga bog‘liq. Noorganik-mineral xomashyolar asosidagi qoplamalar metall sirtida zich, adgezion mustahkam va kimyoviy barqaror himoya qatlami hosil qilib, namlik, kislorod, tuzlar, kislotalar, ishqorlar va sanoat gazlarining yemiruvchi ta’sirini kamaytiradi. Maqolada mahalliy mineral resurslardan foydalanish, import o‘rnini bosuvchi tarkiblar yaratish, ekologik xavfsiz qoplama kompozitsiyalarini ishlab chiqish, qoplama sifatini elektrokimyoviy va fizik-kimyoviy usullar orqali baholash masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari ushbu yo‘nalish sanoat, qurilish, neft-gaz, energetika va mashinasozlik uchun amaliy ahamiyatga ega ekanini ko‘rsatadi