(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada o‘qituvchi nutqining asosiy me’yorlari va ularning ta’lim jarayonidagi ahamiyati yoritiladi. O‘qituvchi nutqi nafaqat bilim berish, balki o‘quvchilarning tafakkuri va xulq-atvorini shakllantirishda muhim vosita ekani ta’kidlanadi. Maqolada nutqning aniqligi, to‘g‘riligi, mantiqiyligi, ifodaliligi hamda adabiy til me’yorlariga rioya qilish kabi asosiy talablar tahlil qilinadi. Shuningdek, noverbal vositalar, hissiy muvozanat va hurmatga asoslangan muloqotning ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy ta’lim sharoitida o‘qituvchi nutqini interaktiv va o‘quvchiga yo‘naltirilgan tarzda tashkil etish zarurligi ta’kidlanadi. Xulosa sifatida, nutq me’yorlariga amal qilish ta’lim samaradorligini sezilarli darajada oshirishi qayd etiladi.