(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur ilmiy maqola za’faron (Crocus sativus L.) o‘simligining botanik, biokimyoviy xususiyatlari hamda uning tibbiyotdagi qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Tadqiqotda za’faron tarkibidagi biologik faol moddalarning inson organizmiga ta’siri, ayniqsa antioksidant, yallig‘lanishga qarshi va neyroprotektiv xususiyatlari ilmiy asosda tahlil qilindi. Za’faron qadimdan xalq tabobatida keng qo‘llanilib kelinadi va zamonaviy farmakologik tadqiqotlar ham uning dorivor xususiyatlarini tasdiqlamoqda. Maqolada za’faronning asosiy faol komponentlari — krotsin, safranal va pikrokrotsin moddalari tahlil qilinib, ularning biologik ta’siri ko‘rsatib berilgan. World Health Organization va milliy manbalar ma’lumotlariga ko‘ra, o‘simlik asosidagi dori vositalariga bo‘lgan qiziqish ortib bormoqda, bu esa za’faron kabi dorivor o‘simliklarning ilmiy o‘rganilishini dolzarb etadi.