(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada venoz tizimning embrional rivojlanishi va uning postnatal tuzilishiga ijtimoiy-biologik muhit omillarining ta’siri keng va chuqur tahlil qilingan. Xususan, gemodinamik yuklama, postural omillar, homiladorlik davridagi fiziologik o‘zgarishlar hamda turli komorbid kasalliklar (yurak-qon tomir, endokrin va metabolik patologiyalar) venoz devor tuzilishi va klapan apparati funksiyasiga qanday ta’sir qilishi yoritilgan.Maqolada venoz tizimning remodelling jarayoni, venoz bosimning oshishi, qon oqimining sekinlashuvi va venoz staz rivojlanish mexanizmlari batafsil tushuntirilgan.