(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada iqtisodiy rivojlanish jarayonida sun’iy intellekt (SI) va Big Data texnologiyalarining tutgan o‘rni, ularning zamonaviy iqtisodiyotga ta’siri hamda rivojlanish tendensiyalari tahlil qilinadi. Bugungi kunda raqamli transformatsiya iqtisodiy o‘sishning asosiy drayverlaridan biriga aylangan bo‘lib, sun’iy intellekt va katta hajmdagi ma’lumotlarni qayta ishlash texnologiyalari (Big Data) ishlab chiqarish, xizmat ko‘rsatish, moliya, logistika va davlat boshqaruvi kabi sohalarda samaradorlikni sezilarli darajada oshirmoqda.Maqolada SI va Big Data texnologiyalarining iqtisodiy qarorlar qabul qilish jarayonini optimallashtirishdagi roli, resurslardan samarali foydalanish, bozor tahlili va prognozlash imkoniyatlari keng yoritiladi. Shuningdek, ushbu texnologiyalar orqali mehnat unumdorligini oshirish, innovatsion biznes-modellarni shakllantirish hamda raqobatbardoshlikni kuchaytirish masalalari ko‘rib chiqiladi.Bundan tashqari, maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida yuzaga kelayotgan muammolar kiberxavfsizlik, ma’lumotlar maxfiyligi, raqamli tengsizlik va texnologik infratuzilmaning yetarli darajada rivojlanmaganligi kabi jihatlar ham tahlil qilinadi. Ushbu omillar iqtisodiy rivojlanish jarayoniga bevosita ta’sir ko‘rsatishi asoslab beriladi.Xulosa o‘rnida, sun’iy intellekt va Big Data texnologiyalari iqtisodiy tizimning transformatsiyasida hal qiluvchi ahamiyatga ega ekani, ularni samarali joriy etish esa barqaror iqtisodiy o‘sish va innovatsion taraqqiyotning muhim sharti ekanligi ta’kidlanadi.