(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Thermodynamics — энергия, иссиқлик ва иш ўртасидаги ўзаро боғлиқликни ўрганувчи фундаментал фан ҳисобланади. Ушбу мақолада термодинамиканинг тўрт асосий қонуни, уларнинг физик мазмуни ва биологик тизимлардаги аҳамияти таҳлил қилинди. Инсон организми очиқ тизим сифатида энергия алмашинуви орқали гомеостазни сақлайди. Тадқиқот натижалари шуни кўрсатадики, термодинамика қонунлари тирик организмлардаги метаболизм, энергия балансини бошқариш ва ҳаётий жараёнларни тушунишда муҳим назарий асос бўлиб хизмат қилади.