(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Moliyaviy natijalar tahlili moliyaviy tahlilning tarkibiy qismi hisoblanadi. Ushbu mavzuni tahlil qilishda bevosita korxonaning oxirgi natijasi, ya’ni foyda va rentabellikni ifodalovchi ko‘rsatkichlari o‘rganiladi. Ammo ushbu ko‘rsatkichlar bozor munosabatlari sharoitida bir qancha omillar ta’sirida, ko‘pgina manbalar hisobidan shakllanadi. Shu tufayli, korxona moliyaviy natijalarini ifodalovchi ko‘rsatkichlar tahlilining ko‘lami ancha kengaygan. Moliyaviy natijalarni tahlil qilish, eng avvalo, sotilgan mahsulotni o‘rganishdan boshlanadi. Barcha xarajatlarni qoplab daromad olishni ta’minlaydigan ko‘rsatkich bu sotilgan mahsulot uchun tushgan pul tushumidir. Undan qo‘shilgan qiymat solig‘i, aksizlarni to‘lab sof tushumni aniqlash mumkin. Demak, moliyaviy natijalarning asosiy manbasi, bu sotishdan tushgan tushumdir. Shu tufayli ushbu ko‘rsatkich moliyaviy natijalar o‘zgarishiga ta’sir qiluvchi omil sifatida qaralishi lozim.