(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada qattiq jismlar va biologik to‘qimalarning mexanik xossalari biofizik nuqtai nazardan tahlil qilingan. Qattiq jismlarning asosiy mexanik xususiyatlari — elastiklik, plastiklik, mustahkamlik va qattiqlik tushunchalari yoritilgan hamda deformatsiya jarayonlari va ularning turlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, mexanik kuchlanish va nisbiy cho‘zilish kabi fizik kattaliklarning mohiyati ilmiy asosda izohlangan. Biologik to‘qimalarning o‘ziga xos xususiyatlari, xususan ularning viskoelastikligi, anisotropligi va murakkab tuzilishi tahlil etilgan. Inson organizmidagi suyak, mushak va boshqa to‘qimalarning mexanik xossalari misolida ularning funksional ahamiyati ochib berilgan. Bundan tashqari, ushbu xossalarning tibbiyot amaliyotidagi roli — jarrohlik, travmatologiya, ortopediya hamda biotibbiy qurilmalar yaratishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari biofizika fanining nazariy va amaliy jihatdan muhimligini ko‘rsatadi.