(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada g‘o‘za (Gossypium L.) turkumining genetik xususiyatlari, sitologik tuzilishi hamda genom tarkibining o‘ziga xos jihatlari ilmiy asosda tahlil qilingan. G‘o‘za turlarining diploid va tetraploid guruhlarga ajralishi, ularning xromosoma soni va genom turlari (A, B, C, D, E va AD) o‘rtasidagi farqlar batafsil yoritilgan. Shuningdek, turlararo duragaylanish jarayonlari, duragaylarning fertil va steril shakllari hosil bo‘lishining sitogenetik sabablari ham ko‘rib chiqilgan. Maqolada g‘o‘zaning muhim xo‘jalik belgilari - tola rangi, tola uzunligi hamda zararkunandalarga chidamlilikning genetik nazorati va irsiylanish qonuniyatlari ilmiy manbalar asosida tahlil etilgan.