(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Кўз инсон организмининг энг мураккаб сенсор тизимларидан бири бўлиб, унинг асосий вазифаси ёруғлик нурларини қабул қилиш ва уларни марказий асаб тизимига узатишдан иборат. Ушбу мақолада кўзнинг оптик хусусиятлари, жумладан, рефракция, аккомодация, аберрациялар ва кўриш аниқлиги физиологияси таҳлил қилинган. Материаллар сифатида замонавий офтальмологик тадқиқотлар ва адабиётлардан фойдаланилди. Натижалар кўрсатишича, кўзнинг оптик тизими линзалар тизимига ўхшаш бўлиб, унинг нормал фаолияти кўриш сифатига бевосита таъсир қилади. Хулоса қилиб айтганда, кўзнинг оптик хусусиятларини чуқур ўрганиш кўриш бузилишларини эрта аниқлаш ва самарали даволаш учун муҳим аҳамиятга эга.