(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi murojaat shakllari hamda mulozamat-manzirat (nutq odobi, xushmuomalalik birliklari) sotsiolingvistik kategoriya sifatida tahlil qilinadi. Tadqiqotda murojaat shakllarining ijtimoiy omillar — yosh, jins, ijtimoiy maqom, yaqinlik darajasi va kommunikativ vaziyat bilan bog‘liqligi ochib beriladi. Insonlar o‘zaro muloqot jarayonida faqatgina fikr va hissiyotlarini ifodalash bilangina cheklanib qolmaydilar. Shu bilan birga, har bir suhbat ishtirokchisi turli vositalar orqali suhbatdoshiga nisbatan munosabatini bildiradi, jamiyatdagi o‘ziga xos guruhga mansubligini namoyon etadi hamda muloqot jarayonida egallagan o‘rnini belgilashda faol qatnashadi.