(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada korporativ tuzilmalarda pul oqimlarining shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar tizimli yondashuv asosida tahlil qilindi. Pul oqimlari korporativ barqarorlik, likvidlik, to‘lov qobiliyati va investitsion imkoniyatlarni belgilaydigan asosiy moliyaviy natija ko‘rsatkichi sifatida talqin etildi. Tadqiqotda omillar ichki va tashqi bloklarga ajratildi. Xususan, korporativ boshqaruv arxitekturasi, mulkchilik tuzilishi, dividend siyosati, kapital tuzilmasi, oborot kapitali boshqaruvi, xarajatlar dissiplinasi, ma’lumotlar shaffofligi, raqamlashtirish darajasi, risk-menejment va komplaens, shuningdek, makroiqtisodiy muhit, foiz stavkalari, soliq rejimi, bozor raqobati, xomashyo va ta’minot zanjiri shoklari, valyuta va eksport import kon’yunkturasi kabi tashqi determinantlar. Natijada pul oqimlarini barqaror shakllantirish korporativ tuzilmaning institutsional sifati va moliyaviy boshqaruv qarorlarining o‘zaro uyg‘unligiga bog‘liq ekani asoslandi; amaliyot uchun indikatorlar paneli hamda boshqaruv tavsiyalari taklif qilindi.