(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada boshlang‘ich ta’limning ikkinchi sinfida o‘qish savodxonligi darslarida matn ustida ishlash metodikasining ilmiy va amaliy asoslari yoritiladi. Matn ustida ishlash o‘quvchida mazmunni anglash, asosiy g‘oyani ajratish, mantiqiy bog‘lanishlarni aniqlash, savolga javob topish, xulosa chiqarish, baholash va talqin qilish, muallif pozitsiyasini anglash hamda o‘qilgan ma’lumotni nutqda qayta ifodalash ko‘nikmalarini shakllantiruvchi yetakchi didaktik yo‘nalish sifatida talqin qilinadi. Maqolada ikkinchi sinf o‘quvchisining yosh xususiyatlari va o‘qish faoliyatining psixolingvistik mexanizmlari inobatga olingan holda matn bilan ishlashning bosqichma bosqich texnologiyasi asoslanadi.