(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada ona tili darslarida orfografik mashqlarni tashkil etishning metodik asoslari, didaktik tamoyillari va samaradorlikni oshirish mexanizmlari yoritiladi. Orfografik malaka yozma nutqning me’yoriyligi, matnning tushunarliligi va o‘quvchi savodxonligining barqaror ko‘rsatkichi sifatida talqin qilinadi. Maqolada orfografik mashqlar tizimini bosqichma bosqich qurish, qoida bilan amaliyot uyg‘unligini ta’minlash, xatolarni diagnostika qilish hamda tuzatish, differensial yondashuv, refleksiya va transferni shakllantirish usullari ilmiy asosda bayon qilinadi. Shuningdek, zamonaviy o‘qitish texnologiyalarini qo‘llagan holda orfografik mashqlarni integratsiyalash, baholash mezonlarini aniqlashtirish, o‘quvchi motivatsiyasini kuchaytirish va o‘qituvchi nazoratini metodik boshqaruv sifatida yo‘lga qo‘yish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beriladi.