(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu tezisda polivinil spirti (PVS/PVA) asosida α-ketoglutarat va natriy malat qo‘shilgan bioaktiv plyonkalarni olish hamda ularning asosiy fizik-kimyoviy va funksional xossalarini baholash masalasi bayon etiladi. PVA suvda eruvchan, plyonka hosil qiluvchi va biokompatibil polimer bo‘lib, tarkibiga karboksilatli qo‘shimchalar kiritilganda zanjirlararo vodorod bog‘lari hamda ion-dipol o‘zaro ta’sirlar kuchayadi, natijada plyonka strukturasining zichligi va mexanik/barer ko‘rsatkichlari boshqarilishi mumkin