(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada boshlang‘ich sinflarda tabiiy fanlar (tabiatshunoslik/science) mazmuni orqali o‘quvchilarning kognitiv qobiliyatlarini rivojlantirishning nazariy-metodik asoslari yoritiladi. Kognitiv qobiliyatlar tarkibiga diqqatni boshqarish, idrok, xotira, tasniflash, taqqoslash, sabab–oqibatni aniqlash, mantiqiy xulosa chiqarish, kuzatuvchanlik, muammo qo‘yish va yechim topish kabi amaliy-intellektual ko‘nikmalar kiradi.