(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada aksiologik yondashuv asosida boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida nutq madaniyati va qadriyatga yo‘naltirilgan kommunikativ kompetensiyani shakllantirish texnologiyasi IMRAD tuzilmasida yoritiladi. Taklif etilayotgan texnologiya nutqni faqat grammatik to‘g‘rilik darajasida emas, balki qadriyatlar (hurmat, hamkorlik, halollik, mas’uliyat, bag‘rikenglik)ni muloqot mazmuni va muomala me’yorlari orqali singdiradigan ijtimoiy-madaniy faoliyat sifatida tashkil etadi. Texnologiya “qadriyat–matn–muloqot–amal–refleksiya” sikliga tayangan bo‘lib, dialogik o‘qitish, rol o‘yinlari, hikoyalash, ijodiy yozuv, matn tahriri va rubrika asosida baholash mexanizmlarini birlashtiradi.